Nieodpowiednia temperatura w magazynie, hali produkcyjnej czy w naczepie może oddziaływać na właściwości danego produktu. Trzymanie surowców, półproduktów czy towarów w niewłaściwych warunkach często wpływa na ich trwałość, a także przyczynia się do obniżenia ich parametrów. Dlatego tak istotne jest ciągłe monitorowanie temperatury i wilgotności pomieszczeń za pomocą specjalnych rejestratorów.
Czynniki atmosferyczne, takie jak temperatura i wilgotność powietrza, mogą wpływać na właściwości fizyczne produktów i odgrywają kluczową rolę w prawidłowym przebiegu procesu produkcyjnego.
Skutki niewłaściwego przechowywania produktów są szczególnie widoczne w branży spożywczej. Niektóre produkty nie mogą być przechowywane w zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze, a znaczące wahania temperatury mogą również negatywnie wpływać na jakość towarów. Przykładowo, produkty mrożone wymagają utrzymywania temperatury między -22 ˚C a -18 ˚C, podczas gdy produkty rolnicze powinny być przechowywane w temperaturze od 4 do 8 ˚C.
Niewłaściwe warunki przechowywania mogą prowadzić do znacznego obniżenia jakości towaru. Przemarznięcia, wynikające z nadmiernie niskiej temperatury, wpływają na smak i konsystencję produktu, podczas gdy zbyt wysoka temperatura i wilgotność sprzyjają namnażaniu się bakterii, powstawaniu pleśni i grzybów oraz prowadzą do szybszego zepsucia produktów.
Nie tylko żywność wymaga przechowywania w odpowiednich warunkach. Takie wytyczne dotyczą wielu półproduktów i surowców w różnych branżach. Doskonałym przykładem takiego materiału jest laminowane szkło (LSG), które podlega skomplikowanym procesom obróbki i dlatego wymaga zachowania odpowiednich warunków otoczenia.
Szkło laminowane optymalne warunki do procesu cięcia uzyskuje w temperaturze powyżej 20°C – wtedy jest miększe i lepsze do obróbki. Z tego powodu temperatura w magazynie szkła nie powinna być niższa niż 20°C, a po przyjęciu do magazynu, szkło musi przechodzić etap aklimatyzacji, który może trwać od 2 do 3 dni.
Przemysł spożywczy i produkcja szkła to oczywiście nie jedyne branże, które wymagają przechowywania surowców, półproduktów i produktów w określonych warunkach. W dzisiejszych czasach standardem stają się magazyny o kontrolowanej temperaturze. To przestrzenie specjalnie przygotowane do składowania, przesyłania i wysyłania produktów, w których utrzymywane są stałe warunki środowiskowe.
Zazwyczaj wnętrza magazynów są przygotowane do utrzymywania temperatury w kilku zakresach:
Aby osiągnąć wymagane parametry, magazyny muszą być wyposażone w:
Do monitorowania warunków środowiskowych takich jak temperatura czy wilgotność służą urządzenia nazywane rejestratorami. Rejestratory temperatury (i wilgotności) to sprzęt pomiarowy, którego zadaniem jest długotrwałe (zazwyczaj całodobowe) mierzenie i automatyczne dokumentowanie temperatury występującej w danym pomieszczeniu.
Rejestratory temperatury i wilgotności są powszechnie stosowane w wielu sektorach gospodarki. Najczęściej znajdują zastosowanie w następujących branżach:
Struktura systemu pomiaru temperatury jest zależna od warunków i potrzeb. W niewielkich wnętrzach, małych magazynach, rejestratory często pracują jako oddzielne urządzenia, które nie są połączone z żadnym systemem. Dostęp do danych i archiwizacji możliwy jest zazwyczaj z poziomu dowolnego urządzenia za pomocą specjalnej aplikacji czy platformy chmurowej. Do sprawowania skutecznego nadzoru nad warunkami panującymi w dużym magazynie czy na hali produkcyjnej niezbędny jest jednak zestaw czujników i system umożliwiający sprawne nimi zarządzanie.
Najważniejszymi elementami systemu monitorowania temperatury i wilgotności są:
Temperatura w pomieszczeniu może się zmieniać, a wpływ na to mogą mieć różne czynniki, takie jak wielkość i struktura pomieszczenia, pora roku, rozmieszczenie okien i drzwi, zastosowana wentylacja, a także codzienny ruch pracowników w magazynie. Aby odczyty rejestratorów były prawidłowe, należy dobrze zaplanować lokalizację czujników i wykonać mapowanie magazynu.
W ten sposób, aby odczyty oddawały faktyczną temperaturę i wilgotność w danym miejscu. Struktura i ilość niezbędnych rejestratorów może być różna w zależności od parametrów pomieszczenia i jego charakteru. Przy niewielkich wnętrzach wystarczy kilka czujników, które mogą być rozmieszczone w centrum i na rogach. W magazynach wysokiego składowania z dużą liczbą alejek i regałów czasami konieczne jest rozmieszczenie czujników co każde kilka lub kilkadziesiąt metrów w pionie i poziomie (np. w każdej alejce).
Rejestratory temperatury i wilgotności powinny oferować określony zestaw funkcjonalności dający nam pełny wgląd w warunki panujące w danym pomieszczeniu. Powinny być wyposażone w:
Rejestratory temperatury i wilgotności powinny oferować szeroki zakres funkcjonalności, które umożliwiają nam pełny wgląd w warunki panujące w danym pomieszczeniu. Powinny być wyposażone w:
Zapraszam do kontaktu telefonicznego ze mną pod numerem +48 515 135 478 lub mailowego pod adresem pt@sebitu.pl. Wspólnie wybierzemy najlepsze rozwiązanie pod względem jakości, ceny i wymagań funkcjonalnych.