
Jakie wymagania nakłada na firmy dyrektywa NIS 2?
2023-03-30
Disaster Recovery – plan awaryjny na każdą sytuację
2023-04-14Ostatnia aktualizacja 2025-06-11
Nieodpowiednia temperatura w magazynie, hali produkcyjnej czy w naczepie może oddziaływać na właściwości danego produktu. Trzymanie surowców, półproduktów czy towarów w niewłaściwych warunkach często wpływa na ich trwałość, a także przyczynia się do obniżenia ich parametrów. Dlatego tak istotne jest ciągłe monitorowanie temperatury i wilgotności pomieszczeń za pomocą specjalnych rejestratorów.
O czym przeczytasz w tym artykule?
Dlaczego temperatura w magazynie i hali produkcyjnej ma znaczenie?
Czynniki atmosferyczne, takie jak temperatura i wilgotność powietrza, mogą wpływać na właściwości fizyczne produktów i odgrywają kluczową rolę w prawidłowym przebiegu procesu produkcyjnego.
Skutki niewłaściwego przechowywania produktów są szczególnie widoczne w branży spożywczej. Niektóre produkty nie mogą być przechowywane w zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze na magazynie, a znaczące wahania temperatury w magazynie mogą również negatywnie wpływać na jakość towarów. Przykładowo, produkty mrożone wymagają utrzymywania temperatury między -22 ˚C a -18 ˚C, podczas gdy produkty rolnicze powinny być przechowywane w temperaturze od 4 do 8 ˚C.
Niewłaściwe warunki przechowywania mogą prowadzić do znacznego obniżenia jakości towaru. Przemarznięcia, wynikające z nadmiernie niskiej temperatury, wpływają na smak i konsystencję produktu, podczas gdy zbyt wysoka temperatura i wilgotność sprzyjają namnażaniu się bakterii, powstawaniu pleśni i grzybów oraz prowadzą do szybszego zepsucia produktów.
Nie tylko żywność wymaga przechowywania w odpowiednich warunkach. Takie wytyczne dotyczą wielu półproduktów i surowców w różnych branżach. Doskonałym przykładem takiego materiału jest laminowane szkło (LSG), które podlega skomplikowanym procesom obróbki i dlatego wymaga zachowania odpowiednich warunków otoczenia.
Szkło laminowane optymalne warunki do procesu cięcia uzyskuje w temperaturze powyżej 20°C – wtedy jest miększe i lepsze do obróbki. Z tego powodu temperatura w magazynie szkła nie powinna być niższa niż 20°C, a po przyjęciu do magazynu, szkło musi przechodzić etap aklimatyzacji, który może trwać od 2 do 3 dni.
Przeczytaj też artykuł: Mobilne stanowisko pracy na magazynie
Jak powinny być przygotowane magazyny o kontrolowanej temperaturze?
Przemysł spożywczy i produkcja szkła to oczywiście nie jedyne branże, które wymagają przechowywania surowców, półproduktów i produktów w określonych warunkach. W dzisiejszych czasach standardem stają się magazyny o kontrolowanej temperaturze i wilgotności powietrza. To przestrzenie specjalnie przygotowane do składowania, przesyłania i wysyłania produktów, w których utrzymywane są stałe warunki środowiskowe związane z temperaturą magazynu.
Zazwyczaj wnętrza magazynów są przygotowane do utrzymywania temperatury w kilku zakresach:
- Temperatura pokojowa: od 15 do maksymalnie 30°C
- Temperatura obniżona: od 10 do 15°C
- Warunki chłodnicze: od 0 do 10°C
- Przechowywanie produktów mrożonych: od -30 do 0°C
Aby osiągnąć wymagane parametry, magazyny muszą być wyposażone w:
- Urządzenia klimatyzacyjne, grzewcze lub chłodnicze, dzięki którym możliwe jest utrzymanie określonej temperatury magazynu.
- Specjalne urządzenia pomiarowe i rejestratory, które pozwalają na monitorowanie temperatury i wilgotności w czasie rzeczywistym na hali magazynowej.
- System zarządzania i wglądu do danych, który jednocześnie może alarmować i informować o wszelkich odchyleniach w zakresie temperatur magazynu.
Jakie urządzenia stosuje się do monitorowania temperatury w pomieszczeniu magazynowym i hali produkcyjnej?
Do monitorowania warunków środowiskowych takich jak temperatura czy wilgotność służą urządzenia nazywane rejestratorami. Rejestratory temperatury (i wilgotności) to sprzęt pomiarowy, którego zadaniem jest długotrwałe (zazwyczaj całodobowe) mierzenie i automatyczne dokumentowanie temperatury występującej w danym pomieszczeniu.
W jakich branżach wykorzystywane są rejestratory temperatury i wilgotności?
Rejestratory temperatury i wilgotności są powszechnie stosowane w wielu sektorach gospodarki. Najczęściej znajdują zastosowanie w następujących branżach:
- Przemysł i produkcja: kontrola i pomiary temperatury na poszczególnych etapach produkcji przy produktach wymagających określonej temperatury i wilgotności (np. produkcja szkła, przemysł tytoniowy).
- Rolnictwo i warzywnictwo: przechowywanie produktów rolnych w magazynach, przechowywanie nawozów, urządzenia do rejestrowania i monitorowania kontroli temperatury w szklarniach.
- Logistyka: monitoring temperatury w trakcie transportu produktów w naczepach i chłodniach, itp.
- IT: kontrola wilgotności i temperatury w serwerowniach i centrach danych.
- Przemysł farmaceutyczny, laboratoria i apteki: kontrola parametrów na linii produkcyjnej oraz w magazynach, o czym pisaliśmy w artykule: “Rejestratory temperatur do aptek“.

Z czego się składa system pomiaru temperatury w magazynach?
Struktura systemu pomiaru temperatury jest zależna od warunków i potrzeb. W niewielkich wnętrzach, małych magazynach, rejestratory często pracują jako oddzielne urządzenia, które nie są połączone z żadnym systemem. Dostęp do danych i archiwizacji możliwy jest zazwyczaj z poziomu dowolnego urządzenia za pomocą specjalnej aplikacji czy platformy chmurowej. Do sprawowania skutecznego nadzoru nad warunkami panującymi w dużym magazynie czy na hali produkcyjnej niezbędny jest jednak zestaw czujników i system umożliwiający sprawne nimi zarządzanie.
Najważniejszymi elementami systemu monitorowania temperatury i wilgotności są:
- Sprzęt pomiarowy – specjalne rejestratory, które w zależności od wymagań będą dokonywać pomiarów temperatury i wilgotności otoczenia. Rejestratory łączą się za pomocą Bluetooth lub sieci LAN/WLAN z pozostałymi elementami systemu.
- Koncentratory danych pomiarowych, które umożliwiają wyświetlanie bieżących i archiwalnych danych pracy systemu, w tym informacji o stanach przekroczenia progów alarmowych.
- Oprogramowanie służące do zarządzania systemem, które może być instalowane na komputerze lokalnym lub dostępne na zewnętrznym serwerze i w chmurze. Umożliwia ono konfigurację monitoringu i bezpieczny dostęp do danych z dowolnego miejsca przez smartfon, tablet lub PC.
Temperatura w pomieszczeniu może się zmieniać, a wpływ na to mogą mieć różne czynniki, takie jak wielkość i struktura pomieszczenia, pora roku, rozmieszczenie okien i drzwi, zastosowana wentylacja, a także codzienny ruch pracowników w magazynie. Aby odczyty rejestratorów były prawidłowe, należy dobrze zaplanować lokalizację czujników i wykonać mapowanie magazynu.
W ten sposób, aby odczyty oddawały faktyczną temperaturę i wilgotność w danym miejscu. Struktura i ilość niezbędnych rejestratorów może być różna w zależności od parametrów pomieszczenia i jego charakteru. Przy niewielkich wnętrzach wystarczy kilka czujników, które mogą być rozmieszczone w centrum i na rogach. W magazynach wysokiego składowania z dużą liczbą alejek i regałów czasami konieczne jest rozmieszczenie czujników co każde kilka lub kilkadziesiąt metrów w pionie i poziomie (np. w każdej alejce).
Przeczytaj też: Technologia Bluetooth Beacon (BLE) – na czym polega i jak można ją wykorzystać w biznesie?
Jakie funkcje powinny posiadać rejestratory temperatury na hali magazynowej?
Rejestratory temperatury i wilgotności powinny oferować określony zestaw funkcjonalności dający nam pełny wgląd w warunki panujące w danym pomieszczeniu. Powinny być wyposażone w:
- Precyzyjne sensory umożliwiające dokładny pomiar temperatury i wilgotności w danym miejscu magazynu.
- Rozbudowane opcje konfiguracji, dające możliwość ustalenia progów granicznych, odstępów czasu, w których wykonywany jest zapis temperatury, jednostek temperatury czy wilgotności względnej.
- Pojemną pamięć, w której można przechowywać zapisy temperatury hali magazynowej z danego okresu, np. dobowe, tygodniowe czy miesięczne. Ważne, żeby dane były łatwo dostępne w centralnym rejestrze lub chmurze.
- Przesyłanie danych w czasie rzeczywistym. Rejestratory powinny być wyposażone w moduł WiFi czy Bluetooth, które umożliwiają połączenie z urządzeniem centralnym służącym do archiwizacji i bieżące przesyłanie niezbędnych danych do systemu .
- Funkcję alarmów. Możliwość ustalenia progów granicznych temperatury i wilgotności. Po przekroczeniu tych progów system samoczynnie powinien wysłać alert za pośrednictwem SMS-a czy e-maila do systemu lub osoby nadzorującej.
- Możliwość generowania raportów temperatury i wilgotności na magazynie w dowolnym formacie, np. PDF, za pośrednictwem portu USB.
- Dostępność bieżących i archiwalnych danych z każdego miejsca. System ofertowy powinien oferować bezproblemowy dostęp do danych związanych z temperaturą na hali magazynowej za pośrednictwem komputera stacjonarnego, tabletu czy smartfona. Możliwe jest to zazwyczaj po zalogowaniu się na specjalną platformę online oferowaną przez producenta.
- Certyfikację. Urządzenia wykorzystywane w magazynie powinny spełniać wymogi danej branży i posiadać odpowiednie świadectwa wzorcowania.
- Źródło zasilania zewnętrznego. Rejestratory powinny działać w każdych warunkach, również w przypadku braku zewnętrznego źródła zasilania. Większość rejestratorów powinna być wyposażona w odpowiedni akumulator, który zapewni kilka godzin pracy w przypadku problemów z dostawą prądu.
- Wytrzymałą i odporną obudowę. Konstrukcja rejestratorów powinna być przygotowana do pracy w trudnych warunkach, takich jak środowisko magazynu chłodnia czy naczepa samochodowa. Ważne, żeby wyposażone były w odpowiedniej klasy szczelną obudowę i przygotowane na pracę w różnych zakresach temperatur.
Zobacz też: Okablowanie strukturalne – elementy składowe i projektowanie
Szukasz rejestratora temperatury i wilgotności do magazynu czy na produkcję?
Zapraszam do kontaktu telefonicznego +48 22 299 25 15 lub pozostaw wiadomość przez formularz kontaktowy. Wspólnie wybierzemy najlepsze rejestratory pod względem jakości, ceny i wymagań funkcjonalnych.

Solidne, merytoryczne źródło wiedzy dla osób planujących wdrożenie systemu monitoringu temperatury i wilgotności w magazynie. Przydałoby mi się również porównanie konkretnych modeli i ich cena.
Recenzja: Rejestratory temperatury i wilgotności do magazynu i na produkcję – jaki wybrać?.